Jumaat, 6 Mac 2015

sharing story: aku kawen time study!



assalamualaikum!

Rindu unisza...rindu nak pegang buku lagi..pergi library,jumpa kawan, sembang2, buat assgnmt,mmg rasa rindu.

Masih ingat, hari pertama dftar untuk intake degree,dah tanamkan azam tuk dapat dean list setiap sem.

Hari berlalu hari, mmg dgn buku je. Tak pernah keluar g pasar Malam.malahan x thu jalan untuk ke mydin. Mmg org cakap ulat buku.Mmg kena jd ulat buku sbb aku x pandai macam org lain.ibu mmg dah pesan..

" kakak kena lebih kan usaha.sbb kakak bukannya gifted.kalau org lain baca sekali je buku akk kena baca buku sampai 3 Kali.. usaha inshaallah berjaya."

Dari situlah aku, mmg study hard. Masa tu g library malam2 sorg je.

Alhamdulillah dapat dekan time tu.gembira sgt.Tp jgn cakap aku x berpersatuan pulak. Aku jd ahli pemikir. Dan pernah conduct ceramah Bawah pemikir....jd ajk kecil time ada talk apa ntah. Da lupa.

Semester dua pula,

Aku masih begitu. Alhamdulillah dapat lagi dekan.

Semester ketiga adlh semester yg banyak dugaan. Aku x leh asrama. So aku duk luar. Abah ad sewa ofis dpan UniszA. So, aku tinggal kat sana.mmg cukup lgkap. Cuma aku duk sorg. Dalam bgunn tu hanya aku sorg je. Time Malam mmg takut. N semester tu mmg ada kelas Malam. So, aku lepas maghrib jalan kaki ke Kelas.time tu musim hujan.sblum sampai Kelas, baju aku sudah basah. Kkdg ad kawan yg tumpangkan tuk pulang.

Pagi,aku ke kls jalan kaki.biasa je. sbb xdalah jauh sgt dr bgunan ofis ke Kelas. Tapi kkdg Allah hntrkan manusia2 yg baik hati bagi tumpang kereta.alhmdulillah. hilang lenguh kaki.

Semester tu jugak aku kahwin. Preparation semua ibu abah buat.  Aku kawen seminggu sblum mggu akhir study week.Aku amik cuti hari rabu dan hari kahmis tu baru aku dapat tgk dress pengantin yg ibu tempah. kahwin  hari sabtu. Dan esoknya ahad aku pulang ke kampus. Pukul 4 pagi hari ahad tu jugak aku siapkan assgmt subjek English.

Time tu, aku ingat mmg aku x dpt dekan sem trsbut. Tapi Allah bantu. Alhmdulillah.

Sem 4. Sem yg paling menguji. Time tu aku pregnant.mmg teruk alahan.pernah masuk wad. Kalau time kuliah, jika aku x larat,aku keluar je n baring kat surau. Beg semua aku suh kawan tlg hantar lepas kelas. Sedih sgt . byk jugak kuliah yg aku ponteng. Aku xdpt fokus belajar. Tp mujur suami aku banyak membantu.
Dan akhirnya aku dpt dean list . Alhmdulillah. Mmg time tu aku harapkan keaijaban berlalu.

Mmg amanah aku untuk aku dpt dean list lepas kahwin sbb ibu cakap kakak kena belaja molek.org tgk kita lepas kahwin. Buktikan kahwin awal tu bukan sbb xleh berjaya...

 Awal semester 4, aku bersalin anak pertama. Aku x amik masa yg terlalu lama berpantang. Xsilap, hari 28 aku sudah ke UniszA. Dalam tmpoh berpantang, atuk aku meninggal.Tapi sempat aku menjenguknya. Dia meninggal seminggu selepas aku menjenguknya.

Dalam  tmpoh berpntg jugak aku mtk tlg Dayah (kwn baikku) tlg dftr subjek untukku. Trm kasih Dayah!
afif, anak first
Semester 5 aku sedikit hilg fokus. Ank, aku jaga sndiri. Xatar pengasuh sbb kecik lagi.Time tu suami aku xdpt cuti sambung belaja lagi. So, kami gilir2 jaga. Alhamdulillah Kelas yg dia ajar x sama waktu dgn kuliah aku. Cuma, ada dua Kali je bertembung. So, aku ponteng dua kali.Tapi aku dah bgth lect siap2 yg anak aku Xda yg jaga.

Banyak benda yg aku kena fokus. Tapi, seminggu yg diberikan tuk study week mmg aku pulun. Suamiku tlg ajar.kekadg kitaorg tidur lewat. Sbb dia nak pasti kan aku study. Kalau x faham aku boleh Tanya dia.
Tapi, itulah aku..aku bukan budak yg gifted pandai. Aku kena berusaha.. Tapi,semester tu Allah uji aku xdpt dekan. Sedih Sgt...mmg sedih. 3.47. Itulah pointer di semester tu.

Aku menangis. Tapi suami aku pujuk. Katanya, dah ok result tu sbb aku ada anak n suami. Lainla Kalau single lagi. Fokus cuma satu.

Then,sem 6, aku pregnant lagi. Aku x jangka. Rezeki anak bertambah. Tp aku bersyukur.alhmdulillah, kurang morning sickness.ada muntah2.. Cuma x macam sebelum ni.Semester 6 berlalu seperti sem 5. anak makin membesar. perlukan perhatian. time tu study last minute. result pun menyedihkan. aku hanya dapat 3.49. ya Allah...time tu aku rasa aku xdapat dekan sbb anak. anak punca kegagalanku. astaghfirullah...
sampai begitu sekali aku fikir. tapi time nak tido malam tu, aku tgk anak aku yg dah terlelap. aku perhatikan dia... dia x bersalah! aku yg x pndai manage...aku yg bersalah.

sem 7 aku dah frust...aku rasa aku xnak tanam azam nak dean list. tapi, even gtu..aku tetap struggle...malam sebelum deliver second baby aku masih lg smpat amk test. aku berpantang kejap je.dalam 30 hari lebih aku masuk kelas. alhmdllah dalam pantang suamiku grad phd kat usm.aku join sekali.
stdy week pun bermula,pulun study sambil riba anak.suami duk sebelah tlg ajar. kalau aku tido kul 1 pgi, dia pun tido kul 1 pagi. mmg dia akan bantu.
alhmdulillah, result kuar.dapat dekan. tapi sedih x dapau first class honours.3.60 cgpa keseluruhan sem.
tapi x mengapa. alhmdlillah Allah bg rezeki dapat dl lagi time anak dua.

Kawan, aku cerita kisah aku di sini bukan untuk apa-apa.Tapi untuk mengatakan inilah yang akan dilalui bila amk kputusan nak kawen awal. Inilah yg aku lalui. Dan ini hanyalah separuh dari pengalamanku.

Dekan list x penting sbnrnya. tapi aku nak berdakwah tuk galakkan kahwin awal. Oleh itu aku kena  berjaya lam exam smile emoticon

Doakan aku untuk sambng master dlm masa terdkt. permohonn x leh wat lg sbb surat tamat belaja xdpt lg.

aku,
izzati anas

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

helaian yang dilihat

jalan-jalan dari