Jumaat, 28 Januari 2011

OH,LELAKI!OH, WANITA!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.

Sudah sebulan tamatnya latihan praktikal di Jabatan Bantuan Guaman di Kota Bharu. Begitu banyak pengalaman yang dikutip walaupun sebulan cuma tempoh untuk menjalani latihan praktikal yang diberikan oleh pihak Universiti. Pengalaman ini sememangnya berbaloi berbanding ketika saya menjalani praktikal di mahkamah majistret dan mahkamah tinggi pada semester 4 lepas kerana di sana hanya banyak kes yang berhubung jenayah dadah dan rogol.


Namun, di Jabatan Bantuan Guaman a.k.a JBG mempunyai signifikan yang tersendiri iaitu membantu mereka yang berpendapatan rendah untuk kes syariah mahupun sivil. Ketika saya di sana, saya diberikan begitu banyak ‘exposure’ tentang kes syariah berbanding sivil walaupun ketika ini,saya hanya seorang mahasiswi dalam bidang undang-undang sivil. Bagaikan orang mengantuk disorongkan bantal, saya sangat gembira kerana dapat menimba ilmu berkenaan syariah tambahan pula saya sudah berazam untuk menyambung pelajaran dalam bidang syariah selepas tamat belajar di Unisza. InsyaAllah.

Terlalu banyak kes syariah yang bertumpu hal-hal kekeluargaan yang begitu menyentuh hati saya. saban hari, ramai klien wanita yang bergelar ibu, mahupun mereka yang baru bergelar isteri datang ke sana untuk meminta nasihat peguam atau membuka kes mereka.


Tersentuh hati saya apabila mereka datang membawa seribu cerita duka. Ada yang ditinggalkan suami tak bertali selama 10 tahun. suaminya entah ke mana. Ada juga, seorang ayah yang tidak memberikan nafkah kepada anak dan isteri. ada juga tak sampai setahun berkahwin sudah bercerai. Ada juga klien yang membawa anak-anak kecil bersama ketika meminta khidmat nasihat yang sudah tentu kesnya berkisar penceraian. Saya renung wajah-wajah anak-anak itu. Sungguh sayu. Baru mengenal dunia sudah pun menjadi mangsa keadaan.

Kes-kes sebegini kadang-kadang menambah kerisauan di hati saya. apakah masa depan saya juga sebegitu ataupun indah-indah belaka? Penurunan kepercayaan saya kepada insan bernama lelaki semakin mencuram. Bukan semua lelaki tidak boleh dipercayai namun, sikap berhati-hati kepda mereka yang bergelar lelaki amat perlu sebagai langkah –langkah keselamatan.


Apabila menyebut mengenai perkahwinan, saya menjadi sedikit ‘trauma’ kerana memikirkan hal-hal yang sudah ada di depan mata saya. saya tidak menyalahkan perkahwinan namun sikap individu baik suami mahupun isteri itu memberi sedikit kegusaran di hati.

Konklusi awal yang dapat saya simpulkan adalah bakal suami dan bakal isteri kurang mengerti makna perkahwinan itu sendiri. Perkahwinan bukan hanya untuk suka-suka semata-mata. Namun, lebih daripada itu fungsinya.

Di sini saya quote kan kata-kata seorang pensyarah lelaki saya :

Perempuan perlu berfikir 100 kali untuk berkahwin berbanding lelaki


Pensyarah saya berkata sedemikian kerana realitinya wanita-wanita yang bergelar isteri banyak yang menjadi mangsa. Bukan suami yang menjadi mangsa!

Isteri banyak bersabar namun bagi saya kesabaran perlu ada hadnya. Tidak perlu seorang isteri bersabar apabila did era atau tidak diberikan nafkah yang munasabah oleh suami semata-mata masih mencintai suaminya. Jangan pegang istilah cinta itu buta! Cinta bukan begitu wahai isteri-isteri! Cinta bukan membuatkan seseorang menjadi sabar yang bodoh tetapi nafsu yang menjadikan seseorang sebegitu.

Wahai isteri-isteri, sabar itu ada hadnya. Mengapa sepuluh tahun ditinggalkan tanpa bertali, baru mohon fasakh? Baru mohon nafkah tertunggak?

Wahai bakal –bakal isteri, pelajarilah ilmu rumahtangga dan juga ketahuilah hak seorang isteri dan suami sebelum berkahwin. Berkahwin bukan hanya kerana atas dasar cinta yang mungkn cinta itu akan ranap setelah berkahwin namun, perkahwinan memerlukan seseorang memandang jauh ke hadapan. Persiapkan diri untuk mengharungi suka duka alam berumah tangga, jangan sampai sudah berumah tangga barulah mahu tahu tentang ilmu rumahtangga.

Teringat pula akan suatu ketika dahulu, apabila menghadiri usrah ketika belajar di Maahad Muhammadi lil-banat pada tahun 2008 ( tingkatan 6 sekejap sahaja), saya dan ahli usrah lain ditanya oleh ustazah mengenai perkahwinan. Relevankah bekerja ketika bergelar seorang isteri? Jawapan saya yang agak budak-budak ketika itu antaranya wanita perlu bekerja kerana jika suatu hari nanti dia ditakdirkan bercerai dengan suaminya, dia masih dapat bertahan daripada menyusahkan ahli keluarga lain.

Itu dulu…

Sekarang jawapan sudah berbeza, seorang wanita perlu belajar tinggi-tinggi dan bekerja sebelum berkahwin. Dan setelah berkahwin, seorang isteri perlu mengikut kehendak suaminya sama-ada suami mengizinkannya untuk bekerja mahupun tidak.
Mengapa saya katakan wanita perlu belajar tinggi-tinggi dan bekerja terlebih dahulu? Ini disebabkan saya berpendapat jika sebarang penceraian berlaku, seorang isteri boleh mencari pekerjaan dengan mudah tanpa perlu meminta bantuan ahli keluarga yang lain. Dia mampu berdikari tanpa suami disisi.

Cukuplah saya potretkan tuntas bahawa:

Setiap isteri perlu faham akan hak mereka dan tanggungjawab mereka untuk suami. Usah meminta yang lebih-lebih daripada suami. Namun, jangan pula membiarkan suami beesenang hati melepaskan segala tanggungjawabnya keatas isteri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

helaian yang dilihat

jalan-jalan dari