Ahad, 6 November 2011

nasihat tanda sayang!

Nasihatilah saya
Tak kan dimarah
Kerana hati saya terarah
Untuk ditoreh
Hemat biar solehah
Bertahkta natijah

Nasihatilah
Tegurilah
Sesungguhnya
Hati ini terbuka
Luas persis langit terbuka
Untuk manusia

Tegurilah
Nasihatilah
Bercakaplah benar walaupun pahit itu terasa
Lebih daripada manisnya

Cukuplah untuk mengatakan
Saya merindui pesanan
Nasihat dan teguran
Daripada Kalian
Saudara dan saudari seislam saya!


Nasihatilah saya:

Acapkali, saya meminta sahabat menasihati saya. Atau berikan sedikit pesanan agar hari-hari kelak akan saya langkahi dengan hemat dan cermat. Jiwa yang kontang harus disuburi dengan nur. Dan nur itu kadang-kadang datang dalam bentuk ketukan nasihat.

Walhasilnya:
Ada yang tak tahu nak bagi nasihat
Ada yang bagi nasihat

Saya dapat rasakan ada antara sahabat yang bimbang akan menyebabkan hati saya terasa. Ya, biarlah hati saya ada sedikit ‘terasa’ apabila dinasihati. Kerana apabila ada ‘terasa’ ia kan mudah untuk berubah. Sememangnya harus diakui hati yang mudah ‘terasa’ kerana egois itu ada. Biarkan ia! Saya mahu menyelamatkan iman saya. Dan saya tidak mahu egois itu menyebabkan hati saya terus menolak iman ke tepi. Lalu egois bermaharaja lela dalam sanubari.Untuk sahabat –sahabat:


Andai kalian pernah ditegur, dinasihati untuk hal-hal yang baik, nah! Jangan terus masam mencuka wajahnya.jangan terus memuncungkan bibir. Lalu, mengumpat yang tak benar tentang orang yang menasihati itu. Memang, yang menasihati itu kadang-kadang kasar sedikit ( bagi orang yang dinasihati). Walhal itu bukan masalah besar. Kasar atau lemah lembut itu bukan perkara pokok. Yang menjadi perkara pokok adalah pesanannya atau tegurannya. Jangan lihat pada siapakah yang bagi nasihat itu.

Justeru itu, berterima kasihlah kepada mereka yang pernah mensihati kalian secara kasar atau lemah lembut. Ingat perbuatan dosa yang kalian lakukan itu kalau tak ditegur, kalian pasti akan terus melakukannya. Dan Allah telah memberikan cinta-Nya kepada kalian dengan memberi teguran melalui manusia. Dan oleh itu juga ucapkanlah Alhamdulillah setelah ditegur. Ok?khusus untuk wanita:


Nndai ada seseorang (muslim) yang menegur kalian, berlapang dadalah, jangan diprovok pula dengan persoalan yang lain.

Pernah saya melihat situasi apabila ikhwan menegur akhawat dalam FB persatuan mengenai penutupan aurat khusus buat muslimat. Lantas, salah seorang akhawat ini bertanyakan kembali adakah hanya akhawat sahaja yang perlu menutup aurat.

Ya, memang dua gender ini wajib menutup aurat, namun apakah salah seorang muslim menegur atau memberi nasihat kepada muslimah? yup, khusus buat muslimah!

Bagi saya, situasi 'suka memprovok' kembali apabila dinasihati kerana tidak baik. menjadikan amalan menasihati ini semakin kendur sedangkan :

الدين النصيحة
Sesungguhnya,saya yang menulis ini lebih banyak kejahilan dan dosa daripada kalian yang membacanya. Semoga Allah mengampuni saya dan kalian.

Ana alfaqirah ilaLlah

* saya suka bila sering dinasihati oleh adik saya.lebih lebih lagi dalam soal agama. kan nasihat itu tanda sayang? ...yes,beliau sangat sayang akan kakaknya!
ok, selamat hari raya eidul adha ye abe...duk molek2 kat mu'tah tu...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

helaian yang dilihat

jalan-jalan dari